Visgi: krosnelė ar židinys?

Aš labai rimtai susimąsčiau. Matyt per Kalėdas itin reikliai vertinu jaukumą...
Galbūt man galėsite patarti - ką gi namuose sodyboje pasistatyti: krosnelę ar židinį?
Trumpai istorija tokia: kadangi taupiai statausi, tai apskritai mintį apie gyvą ugnį buvau išoperavusi. Tačiau architektas nepaklausė būtent šio vienintelio mano "reikalavimo" ir projekte numatė vietą "bent krosnelei". Taigi klausimas - ne kas yra efektyviau, o - kuris malonumas būtų didesnis?

Krosnelė - nusiperki ir pastatai. Atrodo estetiškai, šiuolaikiškai, plius tai - alternatyvus šildymo šaltinis, kai ir jeigu sakykim dingtų elektra... Minusus matau du - nuo jos labai šyla ir šiltu metų laiku baisiai karšta būtų mėgautis ugnimi, o antras - ta ugnis uždara, toks kaip cukraus laižymas per stiklą...

Na o židinys, kuris tiesiog dėl gyvos ugnies - minusas tas, kas nebūtų to alternatyvaus šilumos šaltinio, na ir statyti jį reikia, vargo bus šiek tiek. Vis gi tai gyva ugnis, prie kurios jauku pasėdėti, oi kaip jauku...

Vat ir galvoju, kas geriau. Ar taip:
 Ar taip?

Židinį be konvektoriaus ir ortakių nebūtų brangu pasistatyti matyt, kainos atžvilgiu gal net tas pat kaip kokybiška krosnelė. Kitavertus galvojau, kad kol katilo nebus, krosnelė kelis metus galėtų šildyti namuką :) O židinio džiaugsmą aš turėsiu pavėsinėje - jeigu sakykim ką nors keptis ar pan. - žodžiu galimybė ką nors pasigaminti - pasitroškinti židinyje - bus.

Komentarai

  1. tik ne atviro tipo židinį, jus ką gal senovinę pirkę statote, ar esate buvę name kuriame yra atviro tipo židinys, na nebent jums patinka aštrus rūkyklos kvapas ir pajuodusios sienos ir lubos. Atviro tipo zidinys tik lauke statomas, o viduje tik uždaro tipo arba krosnelė.
    Pasidomėkite apie židinio įrengimo kainas tiksliau, be 10 tūkst. neišsiversite, statykite krosnelę ir turėsite šilumą ir jaukumą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. tik ne atviro tipo židinį, jus ką gal senovinę pirkę statote, ar esate buvę name kuriame yra atviro tipo židinys, na nebent jums patinka aštrus rūkyklos kvapas ir pajuodusios sienos ir lubos. Atviro tipo zidinys tik lauke statomas, o viduje tik uždaro tipo arba krosnelė.
    Pasidomėkite apie židinio įrengimo kainas tiksliau, be 10 tūkst. neišsiversite, statykite krosnelę ir turėsite šilumą ir jaukumą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. tik ne atviro tipo židinį, jus ką gal senovinę pirkę statote, ar esate buvę name kuriame yra atviro tipo židinys, na nebent jums patinka aštrus rūkyklos kvapas ir pajuodusios sienos ir lubos. Atviro tipo zidinys tik lauke statomas, o viduje tik uždaro tipo arba krosnelė.
    Pasidomėkite apie židinio įrengimo kainas tiksliau, be 10 tūkst. neišsiversite, statykite krosnelę ir turėsite šilumą ir jaukumą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na teko, jeigu gerai padarytas zidinys tai jusu minetu nepatogumu kaip ir neturetu buti, bet zinoma jeigu gerai padarytas. As irgi linkstu link krosneles, tik gazdina, jog ji bet kokiu atveju labai sils, ir salia sedeti nebus imanoma, kaip kad prie zidinio...del kainos, kazkap jegu zidinys neskirtas apsildymui, tai jis nemanau kad taip brangai kainuotu. Vis gi man atrodo krosnele - maziau rupesciu keliantis variantas...

      Panaikinti
    2. Siaip jau zidiniu galingumai buna zymiai didesni nei krosneliu, tai prie zidinio buna tik dar karsciau nei prie krosneles. Tiesiog imkit mazo galingumo krosnele. Ant krosneles daznai buna vieta arbatinukui, todel galesite sededami prie jos megautis karsta arbata.

      Panaikinti
    3. gera krosnelė turi oro padavimo reguliavimą, kuriuo reguliuosite skleidžiamą šilumą, tikrai nebus per karšta. Rinkitės krosnelę kuri turi tiesioginio oro padavimo prijungimą, neturėsite problemų su degintu oru patalpoje.
      Yra tik vienas blogumas su geromis krosnelėmis, jų kaina didesnė, bet jos yra skirtos pastoviam naudojimui (labai svarbu), o pas mus žmonės prisiperka pigių krosnelių kurios yra skirtos ne šildytis, o tik kaip interjero detalė ir ugnies vizualizacija ir paskui vargsta ir skundžiasi kad krosnelė blogai veikia.
      Tikrai nesu krosnelių pardavėjas, bet pats stačiausi namą ir tuos pasirinkimo etapus praėjau, o daugelis čia komentuojančių išsako tik savo pamastymus, kurie realybėje skiriasi

      Panaikinti
    4. O tas tiesioginis padavimas kiek suprantu tiesiai is lauko - ar nebus "geras"salcio tiltas ziemai atejus?
      Buvau nuejusi i viena krosneliu parduotuve, suzinojau kad yra dvigubo degimo krosneles, kurios yra geresnes, sudegina viska, ekologiskesnes ir t.t. Del zidinio supratau kad ir prie atviro zidinio arti nepasedesi, o uzdaras zidinys ar krosnele - tai matyt krosneles variantas su maziau rupesciu. Del kainos tas pats modelis su dvigubu degimu kainuoja gerokai brangiau nei viengubo degimo... Zodziu lyg ir krypstu link krosneles, bet labai noretusi "pataikyti" ant kokios tai nuolaidos geros :) Na turiu laiko dar iki rudens :)

      Panaikinti
    5. Taip tiesioginis oro padavimas buna iš lauko arba iš laisvos kamino ventiliacijos šahtos. Aš pasidariau taip: po grindų apšiltinamuoju sluoksniu paklojai vidaus kanalizacijos 110 vamzdį ir per pamata ,,išėjau" į lauką. Po krosnele 90 laipsniu alkūne ir tuo pačiu vamzdžiu pakilau iki iš betonuotų grindų viršaus, o iki krosnelės lansčiu 100 ventiliacijos ortakiu.
      Dėl šalčio tilto: faktas kad kai krosnelė nesikurena šaltas oras vistiek paduodamas į krosnelę, bet yra oro padavimo reguliavimas kuriuo baigus kurenti visiškai uždaromas šalto oro padavimas į krosnelę, taip pat dar galvoju galima vietoj ventiliacinio ortakio naudoti specialų pagamintą dvigubą apšiltintą vamzdį su papildomu oro uždarymu (sklende).
      Sėkmės renkantis, aš pasirinkau Jotul f162 tai kol kas atsidžiaugti negaliu, nors jos galingumas 5 kW bet pas mane ji šildo apie 80 m2.

      Panaikinti
  4. Pritariu, kad jei židinys padarytas kokybiškai tikrai nebus dumo kvapo. Del krosneles as kategoriskai jos noriu atsisakyti, nes pas draugus yra krosnele, gyvena name ~5 metus. kureno kokius ~5 kartus. pats buvau 2 kart kai ja užkure, geriau butume to nedare. namuose buvo vesu ir galvojom jaukumui ir silumai uzkursim, tai namie pasidare per labai trumpa laika kokiu 35 laipsniai, o salia priejus galejai jaustis kaip pirtyje. tragedija. nebent mazesnio nasumo gal statyti..
    O zidinys yra kurkas jaukiau ir smagiau. gali lietinga diena saslyka pasikepti, ortakius pravedioti i kitus kambarius ir rudeni ar pavasari uzkurus nereikes visos sistemos sildyti su katilu.
    dviem rankom uz zidinį. :)
    p.s. del kainu nezinau, bet manau židinys siektiek brangiau gali gautis.

    sekmes

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pas uošvius yra krosnelė ir kai ten nuvykstame šalatu metu ją pastoviai kūrena(dujas taupo). Nežinau kokio ji galingumo, bet šalia jos gali drąsiai būti ir esant vesesniai temparatūrai norisi arčiau atsisėsti. Namas pas uošvius nors ir šiuoliaikiškas bet labai jautrus vėjams(esant vėjuotam orui šiluma greitai bėga iš namų), greičiausiai daug nesandarumų. Tad kūrenti pastoviai gauna paspaudus šaltukui.
    Kad perkaitimo nebūtų krosnelę galima reguliuoti,nuo vos rusenimo iki pilnos liepsnos.

    Židinys, jeigu bus atviros liepsnos, tai ne tai kad mažai šilumos duos, tai dar ir šaldys namus pakankamai, nes bus tiesioginis vidaus oro ištraukimas į lauką.

    Dabar darant krosneles ar židinius, jiems yra atvedamas atskirai oro padavimas per pamatą ar per kaminą. Čia žinoma apie uždarą židinį kalbu.

    Mano brolis irgi buvo įsirengęs židinį, bet kai pabrango dujos ir pamatė, jog židinys šildo tik kol pats dega, perdarė jį ne į krosnelę, o į krosnį. Dabar turi gražų daigtą interjere ir užkūrus jis staigiai neįkaitiną patalpos, o užgesęs dar ilgai ją šildo.

    Pats planuoju savo namuose neturėti jokio kamino, o tiesiog šalia lauko terasos pasidaryti gerą lauko židinį, kuris džiugis savo vaizdu ir šiluma, kol būsiu terasoje.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Atviro tipo židinio taip pat nerekomenduoju, kadangi iš kamino eina suodžių kvapas nekūrenimo metu, pas kaimynus toks stovi, tai užėjus iš karto pajuntamas šis kvapas, kaip rūkyto padegusio sūrio ar kažkas pan..:) Šilta nuo tokio židinio tik tol kūrenasi malkos.

    Savo namuose turime kokybišką ketaus krosnelę, nedidelio galingumo 9kw, apšildo iki 100 kv.m., namie nėra jokio kvapo, šilta ir kol kūrenasi ir vėliau dar galima keletą valandų mėgautis šiluma. Prišyla ir sienos, kurios taip pat skleidžia šilumą iki ryto ir ilgiau.

    Jei statyti židinį grožiui, tai siūlyčiau apmūryti židinio kapsulę, apdailą galimą rinktis bet kokią, man patinka kuo kukliau, pvz. baltos sienos, bet galima apklijuoti akmeniu ir t.t. O jei naudoti kaip alternatyvų ar pagindinį šilumos šaltinį rekomenduočiau išmūryti nedidelę krosnį, irengiant stiklines dureles iš priekio. Šį variantą numatėm įsirengti savam namuke. Tik ne taip lengva rasti gerų meistrų, kas mokėtų su visais tais kanalais teisingai ir dailiai išmūryti.
    Gerai įrengta krosnis kaip jau minėjo Igoris, akumuliuoja šilumą ir gan ilgai ją išlaikys namuose, nereikės net katilo jungti, bei malonu liestis prie šiltos krosnies. Jei nenorėsite šilumos o tik grožio, tuomet nereikia dėti daug malkų, tai ir neįšils per daug. Bet kaip sakoma, šilumos niekada nebūna per daug :)

    Sėkmės pasirenkant jums tinkamiausią variantą ir su ateinančiais! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. P.S. nepamin4jau, kad krosnelę naudojame kaip papildomą šildymą, dar yra dujinis šildymas, tik šiuo matu dujas naudojame ne pilnu pajėgumu, krosnelė kompensuoja šilumą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. visu pirma reikia apsvarstyti kam tau tos ''ugnies'' reikia. Jei kaip alternatyvu šildymą tai vienas apsisprendimas , jei grožio ir jaukumo kitas. Dėl atviro židinio tai stovi toks pas pažystamus, kurena retai, kai svečiai ateina ar šeip norisi į ugnį pažiurėti. Statesi pats , kiek matau tavo tėtis rankas turi, tai manau kad ir pats galetu pasistatyti . Kaina aišku žymiai mažesne bus nei kapsules ar krosneles. Dėl dūmų tai problemų nebuvo pas jų , ir jokio kvapo nesijaučia. Smagu sėdėt prie tikros ugnies , aišku namų tiek neišildys. Taigi atviro židinio + pigumas ir malonumas, - ne šildo kiek norėtusi.
    Jei teisingai padarai tai orą ima per kaminą o ne iš patalpų. Įdedu nuoroda kur galima pastudijuoti apie židinio konstrukcija.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mes irgi galvojojom lipinti zidini,bet ilgai svarstem kad bus pakankamai didelis statinys,ir del tam tikro issidestimo patalpu,dydzio, pasirinkom krosnele,ir neikiek nesigailim,3 metai naudojam,tikrai nenorim ir nenoresim zidinio.Krosnele ziema daznai naudojam,buna,kad ir kasdien,kai norisi daugiau greit pakelti temperatura,nes sildomos grindys kaip ziniai nemoka to greitai daryti :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dabar geriausia krosneles pirkti internetu http://krosneles.eu

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aš galvoku, kad reikia paklausinėti 3-4 meiestrų nuomonės. Kiekvienas savaip pasakoja. Va, tada gali susidaryti vaizdinį ko tau reikia. Kaimynas padarė apklausą, surinko info ir tuomet pasistatė židinį. Dabar džiaugiasi. Paklausiau kas darė, tai nurodė gerą meistrą: https://www.zidiniaimontavimas.lt/zidiniu-montavimas/

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai