Pastatų išdėstymas sklype

Taigi gavau planelį, kaip išsidėstys pastatai sodyboje. Namukas pasuktas taip, kad terasos kampas žiūrėtų maždaug į pietus, taigi ši vietelė visą dieną bus labai šviesi, nes nuo ryto iki vakaro saulutės spinduliai ją sieks. Įėjimas į namą iš rytų pusės. Šalia namo - ūkinis pastatas, kuris tarnaus ir kaip sandėliukas ir kaip stoginė automobiliui. Ir dar numatyta vieta pavėsinei.

Štai kaip visa tai "sausai" atrodo sklypo plane. Važiuosiu matuoti atstumus kad įsitikinčiau dar kartelį, ar su tais atstumais neapsirikta.


Tiesa, pradėjau ieškoti informacijos apie lauko židinius, ir kol kas nepavyko surasti kiek įdomesnių variantų. Pavėsinėje noriu įrengti židinį, kuris būtų patogus gaminti maistą. Tikriausiai nėra lengva susirasti židinio meistrą? Svarstau, ar mūryti židinį su kaminu, ar pirkti tokį dūmtraukį iš metalo...Žodžiu nauja tema mano moteriškoj galvelėje - kokie gi tie lauko židiniai būna, kad ir patogu būtų, ir miela akiai.

O pavėsinės projekto vis dar laukiu-laukiu.

Komentarai

  1. Mano kuklia nuomonė. Lauko židinys yra kaip ir galutinės stadijos elementas (kuomet yra jau tvarkoma aplinka). Rūpintis jo statyba/dizainu pačioje pradžioje yra energijos švaistymas ir minčių nukreipimas nuo pagrindinių detalių.
    Kita mano kukli nuomonė sako, kad lauko židinį galima išsimūryti pačiam. Tereikia rasti gražių pavyzdžių iš gyvai esamų variantų. Jei jau stogą patys darysit, židinį išsimuryti nebus sudėtinga :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kadangi su namo statyba žadu judėti labai po truputį, o maloniai laiką leisti gamtoj labai norisi, tai tas lauko židinys kaip ir labai reikalingas tampa kartu su pavėsine. Kol statysis namukas, visuomet galima bus atvažiuoti, ką nors išsikepti, patogiai pasėdėti ir pasislėpti nuo lietaus.

      Tiesą sakant, galvojau apie tai, kad patiems išsimūryt židinį, bet kai paskaitai visokių patarimų, tai visur labai jau akcentuoja, kad gero meistro židiniui reikia :) Iš kitos pusės...gal reikia į kaimą nueiti ir gal yra kaimiečių tarpe koks mokantis sumūryti... Na arba imtis tiesiog ir patiems - labai nebloga mintis! :)

      Panaikinti
  2. Jei pradėti klausyti komentatorių nuomonės, tai namus nustotume statytis patys ir samdytume "profesionalus"... Bet taip nėra.

    Su židiniu (tiek lauko, tiek ne lauko) yra keli aspektai, kurie yra žiauriai svarbūs:
    1. Nenaudoti cemento! Apskritai, šią taisyklę reiktų taikyti visur, kur yra labai, labai karšta - kaminuose, židiniuose. Cementas nuo karščio retėja ir su laiku pradeda trupėti. Kaminams tai reiškia kiaurymes per kurias bėga smalkės, nešvarumai ir kibiršktys. Žmonėm tai reiškia remontą ir gaisrą.
    2. Židinyje (lauko) įrengti galimybę primažinti dūmų bėgimą per kaminą (šliužą). Nes židinys gali būti aukštesnis, jei pavyks padaryti geros traukos, tai nespėsi mesti malkų...

    Židinį mūryti galima moliu arba pirkti spec. mūrijimo mišinius atsparius dideliam karščiui. Galima bandyti atskirti tas dalis, kurios "bendraus" su karščiu nuo išorinės apdailos.

    Vėl pabrežiu, tai yra mano kukli nuomonė :)

    Ai tiesa, kai prasidėjo man statybos, nebuvo laiko kada galvoti, apie vakarojimus :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai