Stogo pakalimas

Vienas nepatogiausių darbų - užvertus galvą, iškėlus rankas ir laipiojant žemyn aukštyn. Geriausia tokį darbelį daryti dviese, kai vienas aukštai pamatuoja, o kitas (kuris žemai) - nubėga, nupjauna kiek reikia ir paduoda lentą. Tačiau didžiąją dalį darbų teko tėčiui daryti vienam, po truputį, sunku pasakyti kiek tiksliai užėmė laiko - bet maždaug galima sakyti jog neskubant kelias savaites. Stogo pakalimo nemažai - nes ir užlaidos plačios, ir didžiulis plotas virš terasos, ir dar virš įėjimo.

Pirmąkart lentos nudažytos "ant žemės", antrąkart teks lipti kopti aukštyn ir dažyti jau vietoje. Lentos obliuotos, 12 cm pločio,  6 m ilgio. Tvirtinama medvarščiais.

Pirmas klausimas kuris iškilo galvojant apie pakalimą - o kaip, t.y. kuria kryptimi tas lentutes kalti. Ekskursijos į Trakus apžiūrinėjant naujesnius medinius namus leido suprasti kas gražu ir kas nelabai. Po to tą gražumą architektas labai aiškiai ir trumpai įvardino - kalamos statmentai frontonams.

Toliau - reikėjo išlyginti ir pritvirtinti rėmus (net nežinau kaip tai tiksliai vadinama) - tai, ant ko lentutės tvirtinamos. Jie dar padeda išlyginti tai kas nelygu, o nelygu - gegnės, na ir vėjalentės taip pat labai jau matyt šlapias jas buvome įsigiję ir jos išsikreivino. Todėl teko lyginti bruselių pagalba.

Štai kaip tvirtinami tie bruseliai, prie kurių po to sukalamos pakalimo lentutės:



Na ir pakalimas - štai koks tvarkingas grožis:




O čia štai matosi tas principas "statmenai frontonui" - kai pakalimo lentutės nesueina kokiais negražiais kampais o gražiai sau tvarkingai viena kryptimi sukalamos:

Na ir dar toks klausimas - ką daryti su paukštelių lizdais, nes gamtoje esantis namukas iškart apgyvendinamas paukštukų ir vapsvų. Ten kur radome lizdelius su išsiritusiais paukšteliais, tai paliktos skylės: paukščiai-tėvai stebėtinai drąsiai skraido visai šalia po nosimi ir maitina savo mažylius, labai nesigąsdina net kai kala šalia. Taigi paliktos kelios tokios skylės:




Vieną lizdelį teko visgi išnešti, ten tik kiaušinukai ir paukščiai ant jų tiesiog netupėtų. O štai vapsvų kol kas dar nedidelį lizdą (ne be įkandimų) teko išardyti - vapsvos pragraužia difuzinę plėvelę, tai ją suklijavome su specialia juosta. Kažkaip mėgsta vapsvos pragraužti tą plėvelę, ir jau vidinėje pusėje susilipdyti savo dvarą, išorėje apgaulingai palikdamos tik prieškambarį...

Na tai iki šiol aprašymas atrodo toks lengvutis. Bet tikrieji iššūkiai buvo suvesti sudėtingus kampus. Tiesą sakant dievuliui pagailėjus gero erdvinio mąstymo nėra tai lengva, tačiau darė darė tėtis ir labai tvarkingai tuos kampukus suvedė, štai:





Štai didieji pakalimo plotai - terasa ir įėjimas į namą:


Išryškėjo balkiai, pasidarė daug erdviau:


O čia virš įėjimo kas gavosi:



Spalva pakalimo - tokia pat kaip viso fasado, tik obliuotos lentos kiek kitaip atspindi šviesą nei šiurkščiu paviršiumi, ir toks įspūdis kad gal kiek ir skiriasi pustoniu. Tiek pakalimas, tiek fasadas, tiek balkiai dažyti tik po vieną kartą ir bijau net pagalvoti, kiek užtruksiu viską dažydama atrąkart, juolab jau ne patogiai sau įsitaisiusi, o aukštai :) 

Na bet medinė apdaila tikrai džiugina, labai jaukiai ir estetiškai gamtoje atrodo, šioj kiek laukinėj ervėj labai dera. Taigi įkvėpsiu ir... nudažysiu :)

Na o pakalimo virtuozui tėčiui didžiulis ačiū už tokią kantrybę ir kruopštumą!

Biudžetas:
Lentos pakalimui - 2570 Lt
Bruseliai pakalimui - 150
Visokios tvirtinimo detalės ir dažai - suskaičiuosiu vėliau :)

Komentarai

  1. Aš tai nusprendžiau pakalimus daryti ne iš medienos, bet iš fibrocementinių dailylenčių. Tikiuosi, laikys gerokai ilgiau negu medis. 40 m2 kaina su atvežimi gavosi 1.312 Lt.(nedažytos). O kokia jūsų pakalimų ploto kvadratūra? Įdomu palyginti, koks skirtumas tarp medienos ir fibrocementinių lentučių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na prie medinės apdailos, manyčiau, priklauso ir pakalimai mediniai. Kitaip būtų nei šis, nei tas. Kai fasadas tinkuotas ar klinkerinis, tada kitas reikalas.

      Panaikinti
    2. Gal ir taip, vistiek fasadas turėtų pasenti/susidėvėti anksčiau negu pakalimai.

      Panaikinti
    3. Pakalimo virš 90 kv m, tai užsakinėjau kiek pamenu kiek daugiau, mediena pakalimui už kvadratą berods 25 Lt, plius atvežimas kokie 70 Lt. Šiaip metis viršuje kur nesiliečia su drėgna žeme, niekas ten ypatingai nei užlyja nei užsninga, tai puikiai laikosi, ir neverta bijoti kad jam kas nutiktų.

      Panaikinti
    4. gaunasi kad fibrocementas 30 proc brangesnis nei medis. Na net kaip Gediminas raso, mano visa namo apdaila medis ir jeigu pats su medziu viska darai tai gaunasi nepalyginamai pigiau, na bet cia tik jeigu pats darai, jeigu ne - tai medis gaunasi jau net prabanga :)

      Panaikinti
  2. Sveiki, kokia spec juosta naudojote suklijuoti difuzinę plėvelę. Nes pas manęs irgi kelios skylutės ir norisi jas gerai užsandarinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. yra speciali tam skirta juosta, ja pirkome (jeigu jums aktualu Vilniuje) - radome Savanoriu prospekte kur Paroc gamykla ir ten parduotuvele salia. Siaip iki siol labai ta juosta pravercia - nes buvo vapsvos isigudrinusios pragrauzti kol turejo priejima is lauko. Taigi stogo pakalima darant dar klijavome susidariusias skylutes su ta spec. juosta.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai