Kiek kainavo namo dėžutė

Norite ekonomiško namo - statykite su kuo mažesniu stogu :) ir dar uždenkite jį šiferiu. Ir jokių vitrininių langų, ir dar būtų gerai, kad kamino nebūtų....

Labai daug nagrinėjau ir aiškinausi, koks namas yra pigiau - vieno aukšto ar dviejų. Atsakymas - nei tas, nei anas, o vieno aukšto su mansarda. Išlaidos laiptams ir perdangai, atsirandančios su mansarda palyginus su stogo kaina namo dėžutės biudžete yra nedidukės.

Taigi leidau sau turėti vieno aukšto namelį (man tai tiesiog labai gražu ir patogu), ir dar leidau sau turėti nemažai vitrininių langų. Na, ir dar niuansas - namas nežemas, kad lubos būtų aukštos. Štai čia ir baigiasi prabanga. Toliau - ciniški skaičiai.

Namo dėžutė - mano atveju tai tiesiog uždaryta dėžutė - be vidinių pertvarų, be apšiltinimo, be komunikacijų. Tuščia dėžė, na ir tai, be ko negalėčiau tos dėžės pastatyti - įskaičiuotas projektas, lietaus sistema su pakalimo lentutėmis, nes tai būtinai reikėjo įrengti dengiant stogą bitumo čerpelėm. Įskaičiuotas ir kaminų apskardinimas.

Taigi 135 kv vieno aukto namas su 28 kv lauko terasa po stogu, be garažo, be rūsio, gręžtiniais pamatais, plastikiniais langais ir durimis, plastikine lietaus sistema, statytas iš Haus blokelių, stogas dengtas bitumo čerpelėm - plikos dėžutės kaina gavosi 101 tūks. Lt.


 Beveik 40 % dėžutės biužeto sudarė stogas. Bituminių čerpių stogas išties nepigus, nes reikia ir OSB, ir pakloto, ir vėdinimo detalių - t.y. aibės papildomų detalių. Tiesą sakant nežinau, ar kitos stogo dangos nereikalauja lygiai tiek pat "nematomų" dalykų. Bituminės yra lengvos, ir su jomis gali stogą  užkloti savo jėgomis. Nepaisant to, stogas gavosi neįtikėtinai brangus, dvigubai brangesnis, nei planavau. O pamatai gavosi visai palyginus nebrangūs - su visais matavimais, žemės darbais - 14% dėžutės. Sienos labai panašiai. Antras pagal brangumą po stogo dalykas pas mane - langai su durimis. Štai:


Daug darbų dėžutės etape atlikta pačių rankomis. Todėl darbai samdant statybininkus sudaro tik 22%.


Kitame etape darbai sudarys manau ženkliai didesnę dalį. Ne daug kas iš blogerių veda biudžetą, o manau tai yra vienas aktualiausių klausimų besidomintiems ar besistatantiems, štai palyginimui namuko dėžutės sąmata. Pasilyginti visuomet labai naudinga ir padeda orientuotis :)

Apie kiekvieno etapo biudžetus rašiau atskirai, bet labai smulkiai sudedu ir čia, kad matytųsi, iš ko gi susideda ta namo statyba ir kur dingsta visi tie tūkstančiai: į varžtelius, pastolius, transportą, ir t.t. ir t.t. Rašausi viską kruopščiai, jokių "maždaug" čia nėra, taigi viskas labai atvirai:

Pamatai:

Sienos:
Kaminai:

 Stogas:

Lietaus sistema:

Langai ir durys:



Beje, apie tai, kiek kainuoja namas, koks namas ir kokie pigesni sprendimai neseniai atradau straipsiuką, man psirodė įdomus: delfi.lt

Mano dėžutės kvadrato kaina - 750 Lt/kv.m., čia neįvertinus terasos. Skaičiuojant su terasa - apie 620 Lt / kv.m. Ir čia gerbiamiejim neįskaičiuota dar jokios infrastruktūrinės išlaidos (elektros privedimas, gręžinys ir t.t.), biurokratinės kančios (kaimo plėtros projektas, melioracijos kaprizai ir pan.) ir kita.

Dabar vyksta grindinio šildymo projektavimas, netrukus bus išvedžioti elektros laidai. Darbai nestovi, rašau lėčiau tik todėl, kad ir darbai nevyko labai jau sparčiai. Tuo tarpu tėtis užsiėmė labai maloniu darbu - lauko dušo įrengimu, taigi atsiradęs tarpas tarp darbų išnaudojamas visai maloniai :) Na o aš buvau užsiėmusi elektros ir apšvietimo išplanavimu, na ir lauko dušo projektavimu.

Komentarai

  1. ogo, gan smulkiai :) vedu as irgi visas islaidas i exceliuka, bet kokie 5-10% turetu sumoj pabegti vistiek. Prireike ko nors skubiai, cekiuka grust i kisene, iskart nesusivedei ir ziurek kita diena jau nebepameni :) Mes ir daug darbu darom patys, tai 240m2 namukui isore be dekoro ir dar keliu smulkmenu, kurios jau reiksmingu islaidu nebesudarys, siai diena subege 124902Lt/240m2 t.y. ~520Lt/m2. Jei dar pridet bendras islaidas, tokias kaip projektas, paskolos islaidos, vertinimai bankui, irankiu pirkimas, grezinys, sklypo lyginimas ir pan. islaidos zenkliai isauga iki 145567 Lt/240m2 t.y. ~606Lt/m2, dar uzsides dekoras ir manau priartesiu prie panasiu skaiciu. Kai sudarinejom pradine samata butent bendras islaidas per daug optimistiskai planavom, eigoje jos labai jau stipriai isauga :( kazkaip dezute kai uzbaiginejom, buvau labiau optimistikai nusiteikes, kol neprasidejo vidaus darbai. Tiek medziagu, tiek darbu kainos uzlenktos stipriai. Bega cia pinigeliai su vejeliu. Jau tenka pradeti stipriai spaustis, kad itilpti i biudzeta. Sekmes vidaus darbuose!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tos smulkmenos tikrai sudaro daug, ir jeigu neuzsirasete 10 proc, tai vadinasi jusu atveju tai gali sudaryti 12 tuks. lituku :)

      Panaikinti
  2. Būtų labai įdomu, jei įdėtum išsamiai kaip vyksta lauko dušo darbai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. butinai idesiu, kai tik bus parodyti jau kazka realesnio :)

      Panaikinti
  3. Na galiu ir as pasidalinti savo namo kaina. Mano namo projektas lygiai toks pat kaip Romualdo Cukuro (jei pamenat toki). Man visas namas su pilna apdaila kainavo 125000 lt. zinoma viska dariausi pats. Sienos is arko, apsiltinta 20cm neoporo. stogas - skarda. name yra rekuperatorius. katiline su akumuliacine. sildymas grindinis. manau visai padoriai apsisukau. zinoma daugeliui medziagu gavau tikrai geras nuolaidas. dar 20000 isleidau baldams ir parejome gyventi tikrai i grazu nama. Sekmes statybose

    AtsakytiPanaikinti
  4. O namas bus dekoruotas dailylentėm ar kokias klinkerio plyteles dėsite?:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kodel samatoje nera perdangu tarp aukstu kainu-samatos?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai