Grindins šildymas ar radiatoriai - ką pigiau įrengti? Kur kreiptis dėl konsultacijų?

Na žinote...griaunami po truputį išankstiniai nusistatymai ir dalykai, kuri buvo lyg ir juokingai savaime aiškūs. Kadangi mano statybos - tai sodybos statybos, tai į namo įrengimą žiūriu kaip ir paprastai. Todėl galvoju - neišsidirbinėsiu, sudėsiu radiatorius, o grindims - pušines lentas. Taip ir pigiau, ir man - gražu, sodybai tinka. Labai tinka.

Dabar rimtai susirūpinau, ar tikrai radiatoriai pigiau nei šildomos vandeniu grindys. Pušines lentas sudėti, atsiprašau, irgi nepigu - reikia sudėti prieš tai 5 cm brūselius, tuomet lentos - viskas keliasi kokiais 10 cm, vadinasi tose vietose, kur bus plytelės - reikės išbetonuoti grindis aukščiau gerokai.

Pradinis sumanymas buvo - radiatoriai ir elektra šildomos grindys virtuvėjė, tambūre, vonioje ir wc.
Po to galvoju - ne, ne elektra ten, o vandeniu geriau (o tai taupyk po to tą elektrą)
Tuomet galvoju - o tai vandeniu lyg ir brangu (na kaip ir elektrinį įsirengti - irgi brangu). O gal jau nebe? Gal įsistatęs radiatorius jausies kaip asilas, pakabinęs kažkokį blėką ant sienos ir nė kiek nesutaupęs.

Tuomet štai grindinis - galima sako parketlentes dėti. OK, o tai gal tos parketlentės specialios ir už specialią kainą? Arba dar kokių papildomų medžiagų reikia...Nes pušinės lentos gan neblogos tai po 40 Lt / m2. Ir jas tikrai galima patiems susidėti, pykstantis su radikulitu, hm...

Geriausia būtų pasikonsultuoti su keliais specialistais, kad paskaičiuotų gal ar pasiūlytų sprendimų, kaža kad galėčiau lyginti apčiuopiamai. Gal žinote, kas konsultuoja ir galėtų be dramos paaiškinti privalumus ir trūkumus man, nusprendusiai šildytis granuliniu katilu. Ir jokių plytelių ant grindų aš nedėsiu, sodyboje noriu medinių grindų (na tik tam tikrose jau minėtose vietose plytelės)

Net šiurpu, kad jau dabar reikia susigaudyti, sakykim, po kiek parketlentės, nes nuo to, ar lentos, ar parketlentės bus, priklausys, kiek grindis kelti reikės betonuojant, o prieš tai reikia pamatėlius pertvaroms padaryti, o pamatėliuose matyt skylutes santechnikos vamzdžiams palikti, nes vamzdžiai užsibetonuos....kaip sakoma - с ума сойти :) O gal visgi pirmoji mintis - radiatoriai - padės sutauptyti ir ūkiškai išsisukti iš padėties...

Komentarai

  1. Pas jus kaip ir sodyba, įdomu būtų sužinoti kada ir kiek laikysite šilumą namuose?

    Jeigu pastatas nebus pastoviai šildomas, tai radiatoriai yra tinkamesnis pasirinkimas, nes šildomos grindys yra labai inertinės. Su šildomom grindim bus taip, kad penktadienį vakare atvažiavę įjungsite šildymą, o šilumą pajusite tik šeštadienį. Su radiatoriais bus žymiai greitesnis rezultatas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. del sito sutinku, bet galima name gal palaikyti minimaliai siluma, sakyki, paliekant nama keletui dienu, o po to atvaziavus penktadieni - puft, ijungi ir greitai susyla. Siaip tai manau puikiai sodyboje gyventi spali, o ir gruodzio - sausio menesi, kai sventinis visas laikotarpis irgi manau noretusi ten leisti laika, kalbant apie sildymo sezonus. Neatmestinas variantas, kad kas nors nores uzmiesty gyventi ir avis auginti - zodziu visaip gali cia buti. Bet gali buti, kad sakykim namas paliekamas porai menesiu ir atvaziuojama retsykiais tik apsiziureti ir kiek pasildyti patalpas...

      reikalas dar ir tame, kad svetaineje - valgomajame yra daug vitrininiu langu, ir cia jau reiketu statyti konvektorinius radiatorius, o sie jau brangoki tokie...

      Panaikinti
  2. Mano, ne eksperto nuomone:
    Radiatoriai:
    + Staigiau sušildo
    - Brangiau (visokios jungtys daugiau už radiatorių kainuoja kartais)
    - Nutekėjimo galimybė
    - Gadina interjerą
    Grindininis
    + Pigiau (man rodos)
    + Komfortiškiau
    + Ekonomiškiau
    - Inertiška
    - Netinka storoms medžio grindims. Ideliai - plytelės ir laminatas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vat plyteliu ir laminato kambariuosie tai tikrai nenoriu...deja... vat del irengimo grindinio klausimas ar mazdaug taip kaip radiatorini, cia reikes issiaiskinti kazkaip

      Panaikinti
    2. Pas mus name buvo šildomos grindyd du parketu. Puikiai veikė, Nors daug buvo pranašaujančių, kad atsiras tarpai. Neatsirado. Sodyboje planuojam tokį patį variantą.

      Panaikinti
  3. Be grindinio egzistuoja ir sieninis šildymas (pirmas pasitaikęs pvz http://www.lupotherm.lt/panaudojimas/sieninis-sildymas-21/lt/)
    Nežinau kainos, bet bent jau dėl grindų dangos nebus apribojimų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. va butent su ta pacia problema susiduriu, turiu azuolo masyvo lentu ir butent noriu, kad grindys butu is masyvo(nieko nera graziau), todel ko gero, kad ir apsistosiu ties radiatoriais. Jusu atveju, jei visgi, tai sodyba, ne pagrindinis namas, tai tik radiatoriai, prazusi su grindiniu ziema.

    Del ale interjero gadinimo su radiatoriais - visiskas briedas. Juos galima apdirbti medziu ir sekmingai paversti nuostabia interjero detale, luo labiau jei planuojamos masyvo grindys.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na jei jie labai tinka prie interjero ir netrukdo vitrininiams langams, tai galima šiaip radiatorius nusipirkti ir pasistatyti neprijungus. Skonio reikalas, o ne visiškas briedas.

      Panaikinti
  5. Bet ką galima gražiai įkomponuot, jei jau taip kalbant, nors radiatoriai joks dekoras.
    Namuose bus grindinis šildymas, nes aš manau kad jis komfortiškiausias ir ekonomiškiausias, ir sistema yra nepilna jei joje nėra saulės kolektoriaus, nu ir akumuliacinės talpos žinoma. Privalumas tokių grindų toks, kad jos žematemeratūrės, patalpoms šildyti nereik karšto vandens.
    Grindų inertiškumas priklauso ir nuo betonavimo būdo. Daba labai madinga betonuot smėlbetoniu, kai betonas yra pusiau sausas. Toks būdas labai patogus ir greitas, bet turi vieną didelį minusą - porėtas betonas. Porėtas reiškia kad jame yra daugiau oro ir kad tokiom grindim įkaitint reikės karštesnio vandens ir jos lėčiau reaguos į temperatūros kėlimą. Nesakau kad grindys nešils, šils kuo puikiausiai, bet bus "lėtesnės". Pas mus ir wc ir vonia betonuotos "šlapiai", ir kaista gana greit. Po valandos jau jaučiasi šiluma jei grindys visai atšalusios. Radiatoriai pradeda šilt pusvalandžiu anksčiau. Betono storis ~6,5-7cm + plytelės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aš pilnai pritariu, kad grindinis šildymas yra super. bet vat klausimas, ar imanoma ivertinti kiek radiatorius irengti pigiau ir ar pigiau. Jeigu visur butu plyteles / laminatas gal ir butu lengva apsisprsti, bet jeigu medines grindys (parketlentes) tai irgi kyla klausimu tiek del biudzeto, tiek del efektyvumo - visgi medis puikiai stabdo siluma...

      Panaikinti
    2. Pritarsiu dėl medžio ir šildomų grindųčia rašantiems žmonėms, tai nelabai suderinami dalykai. Kita vertus pats nė nesvarstau kito varianto kaip tik šildomos grindys, todėl jau man tenka derintis prie jų įpatumų. Visai patiko linoleumas (marmoleumas),jų visokių yra,irgi Jums kaip variantas.
      Kiek kainuotų tas ar anas jau reikėtų skaičiuot, bet vistik siūlyčiau daryt tai ko labiau norisi :)

      Panaikinti
  6. Na del grindu dangos nesigincisiu, tai skonio reikalas. Pasakysiu tik savo nuomone. Paskutiniu metu visi labai vaikosi ekologiskumo, neatkreipdami demesio, kad tas vaikimasis kartais nera toks ekologiskas ar praktiskas. Jei grindu lentos 40lt/m2 tai as deciau laminata kuri galima gera paimti uz 30-40Lt/m2, kuris atrodo lygiai taip pat kaip azuolas ir kuri be problemu galima susideti paciam, Tai tikrai lengviau ir praktiskiau negu lentos. Beto lentas reikia dar lakuoti (kur ekologija lakavime nesuprantu). Keli pazystami susideje parketlentes, sako dabar detu tik laminata. Kaina zymiai mazesne, laminatas kietesnis. Tambure aukstakulniais sugadino visas parketlentes. Taip pat bus su lentomis.
    Prasau nepykti del mano nuomones, cia tik ja issakiau.

    Sildymas: Jei lentos tai apie grindini galima negalvoti net. Beto jei cia sodyba, tai reikia pagalvoti kaip daznai bus kurenama ziema, nes palikus ilgesniam laikui sodyba, vanduo vamzdziuose ir radiatoriuose uzsals.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as ekologiskumo nesivaikau, vaikausi gal naturalumo kiek siek tiek. Buciau super eko - negalvociau matyt apie plastikinius langus :)

      Laminatas mano galva ir atrodo kaip laminatas visgi... cia is tos serijos, kai lauko dalilylentes pasirenka ne medines, o plastikine - is tolo atrodo kaip medines :)

      Sutiku, kad tambure, virtuvej, vonios kambary vienareiksmiskai plyteles ir sildomos grindys. Taciau kambariuose, kur norisi numesti serniuko kailiuka, kur stoves burzuike su naturalia ugnimi, kazkaip norisi to medzio - lentu ar parketlenciu pavidalu nesvarbu.

      Mano klausimas buvo greiciau - ar siais laikais grindinis sildymas kartais nepasirdare pigus ir prieinamas ir gal radiatorinis jau ne toks patrauklus kainos prasme darosi?

      Panaikinti
  7. Na jei grindys vienu ar kitu atveju bus betonuojamos, tai manau grindinis butu pigiau. Tereikia tik issivedzioti vamzdelius. Bet velgi priklauso kokia danga. Jei lentos, tai ju silumos laidumas nepakankamas grindiniam sildymui. Jei parketlentes, tai kodelgi ne ? Kas del sildymo po vitrinomis, tai uztenga tankiau issivedzioti vazdelius.
    Mano kaimynas (jei aisku sako tiesa) santechnikos vaziavo i lenkija (suvalkus). Pasak jo, jis uz vamzdi grindiniam mokejo 0,9Lt, kai tuo tarpu pas mus tas pats Wawino 2.5Lt. Dar nespejau tuo isitikinti, kadangi dar nepriejau sildymo klausimo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. grindys tikrai bus betonuojamos ir apsiltintos putplasciu. Iskilo klausimas, ar grindini galima issivedzioti uz ta pacia kaina kaip radiatorini sildyma isirengt. Dar reikalas tama, kad grindini sildyma dalyje patalpu as darysiu, bet tai tik 30 kv m is 130. Vat ka su likusiais daryti 100 kvadratu: radiatoriai + lentos AR grindinis + parketlentes. Gal antras variantas dvigubai brangiau? Nes galvojau kad grindinis super brangus ir leisti sau galeciau tik nedidelem butiniausiom erdvem...

      Panaikinti
  8. tokį patį turiu galvosopį, bet mažiau "degantis", bo dabar tik keliam sienas. Šiaip įdomus straipsnis nuo skandinavų apie grindines lentas ir grindinį šildymą
    http://www.kima.se/website1/1.0.1.0/7/Wooden_floors_over_underfloor_heating.pdf

    AtsakytiPanaikinti
  9. Viskas priklauso kaip dažnai būsite sodyboje.: parketlentėms rekomenduojamas grindų temperatūros pasikeitimas yra nedidesnis kaip 4°C per parą, tiek keliant grindų temperatūrą, tiek ir ją mažinant. Nors ir parketlentės yra pakankamai laidžios šilumai, tačiau visgi medis ir didelių temperatūrinių pokyčių nemėgsta. Aš sodyboje dėčiau radiatorius dėl mažesnio inertiškumo. Taipogi paskaičiuokit kiek išleisit palaikydami minimalią temperaturą šildant grindis, kad nuleist temperaturą bei palaikyt ją minimalią, kad parketlentės neišsiskėstų. Jei butų nuolat gyvenama sodyboj, tada be klausimų - grindinis šildymas

    AtsakytiPanaikinti
  10. Iš savo patirties ir panašių pasvarstymų galiu pakomentuoti.
    Mūsiškis namukas turi 180kv.m. grindinio šildymo. Vien tik vamzdžiai, kolektorinė spinta, kolektoriai, magistralės, montavimo darbai atsiejo 6800lt (2012metu kainomis). Samdėme įmonę. Betonavimo ir polistirolo nevertinu, nes jums abiems variantams tai būtina. Radiatoriais šildymo net nesvarstėm, tai nuolatos gyvenamas namas. Be to, taip pat yra didelių vitrininių langų, bet papildomų radiatorių nereikia. Langai nerasoja. Santechnikai tiesiog tankiau išvedžiojo vamzdelius ties jais. Tai rekomenduotina daryti ir palei išorinę sieną, siekiant išvengti rasos taško.

    Bet visgi jei nuspresite daryti šildomas grindis, jums bus būtina atsižvelgti į grindų dangą. Jei neklystu maksimum 8mm storio rekomenduojama(+spec. šilumą praleidžiantis paklotas).
    Rinkdamasi grindų dangą irgi be proto norėjau kuo naturaliau atrodančios medžiagos. Labiausiai sužavėjo grindiniam šildymui tinkančios parketlentės. Bet kai pamačiau kainą ir prisėdau. Tokia grindų danga praėjusiais metais kainavo apie 140lt kv.m. Kai tuo tarpu laminato kainos bent 3kart mažesnės. Kai reikėjo visam plotui supirkti grindų dangą finansai apsprendė galutini pasirinkimą. Žinau, laminatas skamba banaliai, bet radau verstais kampais, rifliuotą (grublėtas pagal nat.medžio tekstūrą). Sąžininkai pasakysiu, tai ne pats pigiausias laminatas (kaina apie 36-38lt/kv.m.) bet atrodo fantastiskai. Esu patenkinta, o labiausiai žavi, kad kas keletą metū nereikės jų atnaujinti (šlifuoti, alyvuoti ar lakuoti).
    Dar kitas, vėliau pasirodantis patogumas - laisvos sienos. Kadangi pas jus bus vitrininių langų, tokiu atveju radiatoriai 'suvalgo' dalį sienos. Didelėse patalpose, jų net kelių reikia. Mano vyras to labai nesureikšmintų, bet man jau iš anksto buvo aktualu kaip sustatysiu baldus, kokių jų reikės.
    Bet visgi jei jum tikrai reikia natūralaus medžio grindų, pamirškite apie grindinį šildymą, dėkite radiatorius.

    Be proto sunku įvertinti finansinę pusę, jei ateityje nepateisins jūsų lūkesčių ar netgi patirsite papildomų išlaidų.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Isiterpsiu, as uz grindini sildyma. Jai visam name tik grindinis syldimas su akumuliacine talpa , sildyti nama yra pigiau nei su radiatoriais kadangi sildymo sistemai reikia kurkas zemesnes temperaturos . Grindiniui sildymui berots reikia 30- 35 C laipsniu o i radijatorius jau eina 50 - 55 C.norint palaikyti tapacia kambario temperatura

    AtsakytiPanaikinti
  12. Nesutikčiau, kad grindininiu šildytis pigiau, pirmiausia grindyse daug daugiau vandens, nei radiatoriuoe, kas ir kompensuoja karštesnį vandenį. Dar klausimas kas pigiau, ar žemesne temperatūra palaikyti didelį kiekį vandens, ar aukštesnė mažą kiekį.

    Manau, kad autorė šioje vietoje vienareikšmiško atsakymo neras, kiekvienas kreips į savo pusę (kas ką yra pasirinkęs). Aš tuo tarpu pasisakyčiau už radiatorius, nes nesu mėgėjas šidomų grindų. Mano name grindys šildomos bus tik voniose, ir koridoriuje, visur kitur - radiatoriai.

    AtsakytiPanaikinti
  13. As zinau esminius abieju variantu privalumus ir trukmus, issiaiskimau del daugybes baimiu, kas kenksmimga ar nekenksminga ir t.t. Mane is tiesu domina finansinis irengimo aspektas - ne eksploatavimo, o irengimo butent. Bandysiu aiskintis konsuktuojantis. Kol kas yra daugybe nuomoniu kodel gerai arba ne, taciau statant nama viska rekia labai kompleksiskai vertinti: irengimas + papildomi kastai sekanciu etapu (siuo atveju grindu danga) + poreikiai ir lukesciai ir turimos tech. galimybes (vandentiekis/sulinys/grezinys) + eksploatacijos kastai + eksploatacijos niuansai.

    Jeigu pavyks issiaiskinti, butinai parasysiu apie tai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Grindinio sildymo irengimas mums 160m2 kainavo apie 10 000Lt. Ir cia kaina su gera nuolaida.
      Visus darbus apart betonavimo atlikome patys.
      Toliau meistrai klijavo parketlentes 14mm osb + azuolas 130m2.
      Darbai + klijai kainavo apie 2700Lt.
      Parketlinciu kaina 90m2 lietuviu gamybos, pirkom is "medzio stiliaus".

      Basam malonu vaiksioti po "medines" grindis.
      Minusas: jei jau kas nukrenta tai ziurek ir duobute atsiranda.
      Siaip uz dvigubai ar trigubai mazesne kaina galima labai geros kokybes nusipirkti laminata. Aisq ant jo uzlipus ne toks komfortas kaip ant medzio, bet kas liecia praktiskuma tai nesibraizo ir duobiu neatsiranda.

      Plius parketlentes reikia alyvuoti kas kazkiek laiko.
      Placiau apie musu grindis yra sudeti keli straipsniai:
      http://euras.blogspot.com/search/label/Grindys

      Panaikinti
  14. o orinis sildymas neisprestu mediniu grindu klausimo ?
    neliktu uzsalimo baimes, nes nebutu kam uzsalti...
    greitas patalpos ''uzsilimas''...
    salyginai nebrangus yrengimas.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Atsakymai
    1. nebutinai, pas uosvi yra irengtas kieto kuro vamzdinis pecius, va toks: http://sistema.lt/index.php?3782082770 , su po visa nama isvedziotais ortakiais ir padarytas ventiliatorius, kuris priverstinai maiso ora, nes kitu atveju karstas oras pakyla i 2a.,o pirmame vesoka...

      Panaikinti
  16. Pas mane namukas su slaitiniu stogu ir lubu aukstis 4 m...

    AtsakytiPanaikinti
  17. as turejau galvoje silta sienute, peciu. Paprastas silumos ''nuemejas'' yra siltasiene. Taip kaip senais priestvaniniais laikais :). Na kad siluma nekiltu y virsu galima padaryti ''rankoves'' is medziagos ar kokio ortakio ant kurio galo ventiliatorius mazas. Arba pakabinti palubej ta ''amerikoniska'' ventiliatoriu-lempa kad maisytu ora paatalpoj. Aisku priklauso nuo isplanavimo, jeigu pas jus yra daug kambariuku tai viskas sudetingeja. O zidinys nebutinas.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Dar vienas argumentas už grindinį šildymą - net jeigu ir dabar neplanuojate šildytis naudojat šilumos siurblį ar pan. naujų technologijų sistemą, visos jos efektyvios tik tada, kai šildymas grindinis. Net jeigu ir dabar neplanuojate tokios sistemos, kas žino, gal ateityje bus patrauklių sistemų, tada nereikės iš naujo lieti grindų.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki. Gal ir per velai isiterpsiu, bet yra dar vienas niuansas, ne argumentas uz ar pries. Zmogui artimesnis silumos saltinis yra siejamas, tada kai ji atiduodama spinduliavimo budu, o ne tada kai tarkim oras tik maisomas. Nes sildomi aplinkiniai daiktai ir kunai, o ne patalpos turis. Tuo paciu sausinamas oras, kyla dulkes. Yra variantas diegti grindini ir masyva, bet max 20 mm. ir klijuot klijais prie betono( padides islaidos).
    P.s. Man asmeniskai taip pat lb patinka medzio masyvas

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki. Gal ir per velai isiterpsiu, bet yra dar vienas niuansas, ne argumentas uz ar pries. Zmogui artimesnis silumos saltinis yra siejamas, tada kai ji atiduodama spinduliavimo budu, o ne tada kai tarkim oras tik maisomas. Nes sildomi aplinkiniai daiktai ir kunai, o ne patalpos turis. Tuo paciu sausinamas oras, kyla dulkes. Yra variantas diegti grindini ir masyva, bet max 20 mm. ir klijuot klijais prie betono( padides islaidos).
    P.s. Man asmeniskai taip pat lb patinka medzio masyvas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. medzio masyvas labai grazu, bet man jis kategoriskai per brangus :) o ir viename salone suzinoje, kad tai uzmiescio sodyba, o ne nuolat gyvenamas namas, pasake, kad masyvo nederetu deti, nes jis butu labiausiai issikraipes. Na o jeigu namui ir yra pinigu, tai zinoma - masyvas yra fantastiskai grazus dalykas.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai